Chcesz upiec dobre ciasto drożdżowe? Świetnie się składa. Dziś poznasz na nie fantastyczny przepis.
Składniki:
- 1 kg mąki
- kostka drożdży
- 2 jajka
- 10 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek wody
- 1/2 kostki roztopionego mleka
Jak upiec ciasto drożdżowe?
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wymieszanym z 5 łyżkami cukru i 6 łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać mąkę, jajka, roztopione masło, sól, cukier, wodę i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
- 2 łyżki cukry
- 1/3 kostki margaryny
- 6 łyżek mąki
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i rozkruszyć kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.