Pewnie zastanawiasz się nad tym co ukryte jest pod tą tajemniczą nazwą. Zaraz się przekonasz, poznaj przepis na Kolorki!
Składniki:
Ciasto
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 10 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek oleju
- 4 łyżeczki kakao
- 8 łyżek mąki tortowej
Krem
- karpatka
- dodatkowo dżem porzeczkowy
- orzechy do posypania na wierzch
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
Przepis na kolorki
Pieczemy dwa biszkopty, każdy z pięciu jajek. Ubić białka tak aby były sztywne, dodać 1/2 szklanki cukru i cały czas miksować, dodać żółtka po jednym, na sam koniec 3 łyżeczki oleju, cały czas ucierać, ciasto musi się wyrobić. Dodajemy do ciasta 3 łyżki mąki oraz łyżkę proszku do pieczenia i mieszać powoli, oddzielamy na trzy części, do jednej dodać 1/4 szklanki maku, do drugiej 1/4 szklanki wiórek, do trzeciej dwie łyżki kakao. Na blachę dajemy po każdej masie. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.