Ciasto Pijaczek

0
9

Chcesz upiec ciasto o zadziwiająco pięknej nazwie Pijaczek? Poznaj sprawdzony przepis, który daje szansę, na zrobienie wspaniałego ciasta!

Składniki:

  • 3/4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • spirytus
  • bakalie
  • orzechy
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • kostka masła

Przepis na ciasto pijaczek

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mak, wiórki i wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę i piec przez około 1/2 godziny.

Budynie ugotować na mleku, a gdy przestygną zmiksować z miękkim masłem. Wsypać do kremu bakalie i orzechy i wymieszać. Wyłożyć krem na upieczone ciasto. Biszkopty namoczyć w spirytusie i poukładać na kremie. Na koniec polać polewą czekoladową.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto Murzynek
Następny artykułPlacek cytrynowy