Chcesz upiec ciasto o zadziwiająco pięknej nazwie Pijaczek? Poznaj sprawdzony przepis, który daje szansę, na zrobienie wspaniałego ciasta!
Składniki:
- 3/4 szklanki maku
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 6 białek
- paczka okrągłych biszkoptów
- spirytus
- bakalie
- orzechy
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- kostka masła
Przepis na ciasto pijaczek
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mak, wiórki i wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę i piec przez około 1/2 godziny.
Budynie ugotować na mleku, a gdy przestygną zmiksować z miękkim masłem. Wsypać do kremu bakalie i orzechy i wymieszać. Wyłożyć krem na upieczone ciasto. Biszkopty namoczyć w spirytusie i poukładać na kremie. Na koniec polać polewą czekoladową.