Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać mleko matki!

0
1253
Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać mleko matki!

Przechowywanie mleka matki to niezwykle ważne zagadnienie w życiu każdej kobiety karmiącej. Jak odciągnąć mleko przy pomocy laktatora, ile czasu pokarm może stać w temperaturze pokojowej i jak się odbywa proces jego zamrażania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących rozległego tematu przechowywania mleka dla dziecka znajdziecie poniżej!

Jak odciągać pokarm laktatorem?

Jak wiemy z bloga Mamatu, odciąganie pokarmu przy użyciu laktatora nie należy do najprostszych zadań. Z tego powodu należy się do tego procesu odpowiednio przygotować. Warto także zarezerwować odpowiednią ilość czasu – odciągnięcie odpowiedniej porcji mleka może zająć nawet 20 minut. Najlepiej zająć się tym w czasie, kiedy dziecko zaśnie – tak, aby nie musieć się nadmiernie rozpraszać.

Przed przystąpieniem do odciągania mleka należy przygotować wszelkie niezbędne akcesoria. Mowa tu o samym laktatorze (koniecznie poddanym sterylizacji!), pojemniczkach do przechowywania pokarmu oraz szklance wody do picia. Następnie pora na dokładne umycie piersi i rąk oraz pobudzenie procesu laktacji. W tym celu warto wypić dawkę ciepłego napoju, przyłożyć do biustu ciepły kompres bądź po prostu zacząć myśleć o maluchu. Laktator przykłada się do piersi zgodnie z instrukcją obsługi – tak, aby brodawka umiejscowiona została w niewielkim otworze. Odsysanie rozpoczynamy z najmniejszą mocą urządzenia – z czasem możemy delikatnie ją zwiększać. Początki pracy z laktatorem bywają bolesne, warto więc zawczasu przygotować maść kojącą nabrzmiałe i popękane sutki.

W czym mrozić mleko matki i jak poprawnie je rozmrażać?

Mleko matki najwygodniej zamrozić w woreczkach, najlepiej opisanych datą i godziną pobrania pokarmu. Jeśli decydujemy się na mrożenie w zamrażalniku stanowiącym część lodówki (do -15 stopni Celsjusza), należy umieścić pokarm w głębi części mrożącej, z daleka od drzwi. Zyskujemy wówczas gwarancję najbardziej stabilnej temperatury.

Aby rozmrozić porcję mleka, należy wyjąć ją z zamrażalnika i przełożyć do lodówki na 12 godzin przed planowanym podaniem dziecku. Jeśli nie mamy możliwości odstawienia pokarmu na 12 godzin, należy zdecydować się na rozmrażanie mleka pod strumieniem bieżącej, letniej wody bądź w tzw. kąpieli wodnej, której temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza. Stopniowo podnosimy temperaturę strumienia tak, aby finalnie mleko nadawało się bezpośrednio do podania.

Jak podgrzać mleko matki?

Rozmrożonego mleka nie wolno gotować ani podgrzewać w garnku, gdyż w ten sposób zniszczeniu ulec mogą cenne mikroelementy. Bezwzględnie zakazane jest także wstawianie go do kuchenki mikrofalowej – fale wykorzystywane w tego typu urządzeniach zmieniają obecne w mleku struktury białkowe (jak np. immunoglobulina A) oraz wpływają na zawartość witaminy C. Nie należy ponownie zamrażać wcześniej rozmrożonego mleka.

Podgrzewanie mleka najlepiej przeprowadzić poprzez przelanie go do butelki ze smoczkiem i umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą, nieprzekraczającą jednak wspomnianych 50 stopni Celsjusza. Po uzyskaniu odpowiedniej ciepłoty mleko powinno zostać zaserwowane dziecku w przeciągu jednej godziny. Przed podaniem porcji mleka należy sprawdzić jego temperaturę – najlepiej poprzez wylanie kilku kropel na skórę nadgarstka. Karmienie dziecka powinno się odbywać poprzez przystawienie butelki ze smoczkiem bądź podawanie pokarmu łyżeczką. Jeśli maluch nie wypije całości od razu, nie należy mieszać resztek z mlekiem odciągniętym w innym okresie. Najlepiej z miejsca je wylać.