Jabłka to owoce chętnie jedzone w każdej postaci. Przekonaj się, że pod postacią jabłecznika z bitą śmietaną smakują wyjątkowo!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowym
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 śmietany w proszku
- mleko do śmietany
- słoik jabłek
Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną
Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier zagnieść na ciasto. Wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy. Upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-50 minut. W czasie pieczenia ubić śmietanę z mlekiem.
Na gorące już upieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zostawić do wystygnięcia. Na koniec rozsmarować na jabłkach ubitą śmietanę i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.