Kokosanki to bardzo pyszne łakocie, który zjeść lubi każdy z nas. Warto znać przepis na to, jak je sprawnie i dobrze przygotować.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 kisiele cytrynowe
- 4 łyżki mąki pszennej
Polewa:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 paczki wiórek kokosowych
Przepis na kokosanki
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, kisiele oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
Aby wykonać polewę rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Gdy ciasto ostygnie kroimy je w kostkę,moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach.