Kokosanki

0
14

Kokosanki to bardzo pyszne łakocie, który zjeść lubi każdy z nas. Warto znać przepis na to, jak je sprawnie i dobrze przygotować.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 4 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 paczki wiórek kokosowych

Przepis na kokosanki

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, kisiele oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

Aby wykonać polewę rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Gdy ciasto ostygnie kroimy je w kostkę,moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto drożdżowe
Następny artykułCiasto Bartuś