Napoleona zna każdy, gorzej jest już jednak z Napoleonką. Dziś pragniemy przedstawić Wam kolejny ciekawy przepis na smaczne ciasto, którym niewątpliwie jest Napoleonka.
Krem:
- 1l mleka
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 cukry waniliowe
- łyżka masła
1/2 litra mleka, cukier, masło i cukier waniliowy podgrzewamy. Do drugiej części mleka dodajemy żółtka i obie mąki, dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy żółtka z mąką i gotujemy jak budyń.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 margaryna Kasia
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i upiec każdą na złoty kolor. Gdy wystygną przełożyć je gorącym budyniem i posypać wierzch cukrem pudrem.