Sposoby na karpia

0
12

Karp to naprawdę smaczna ryba, która jedna w naszej kuchni jest niezbyt doceniana. Jego różne odmiany zyskały nieprawdopodobne uznanie w kuchniach całego świata.

Przepis na wigilijnego karpia

W Polsce, karpia spożywa się głównie na Święta Bożego Narodzenia. Przepis na wigilijnego karpia jest naprawdę szalenie prosty. Ubitą rybę wystarczy podzielić na dzwonka, delikatnie posolić, mocno popieprzyć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy naszego karpia, obtaczamy w mące i wrzucamy na mocno nagrzany olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony i gotowe!

Karpia można przyrządzić jednak na wiele innych, równie smacznych sposobów. Niektóre z nich bazują na pierwszym przepisie, z tym, że później rybie zalewa się uprzednio przygotowanym sosem. Karp doskonale komponuje się z sosem pomidorowym, chrzanowym, śmietanowym, koperkowym czy selerowym.

Karp z piekarnika

Jeśli ktoś nie gustuje w cięższych potrawach, może rybkę przyrządzić w piekarniku. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub masłem wkładamy kawałeczki ryby. Mocno zraszamy sokiem z cytryny i zasypujemy obranymi, umytymi, świeżymi warzywami. Jeśli chodzi o wybór jarzyn, mamy tu pełną dowolność, dajemy co kto lubi. Podstawę powinny jednak stanowić korzenie, a więc marchewka, pietruszka i seler. Dobrze komponują się ziemniaki, pomidorki koktajlowe i czosnek. Warto trochę poeksperymentować.

Powyższe przepisy to jedynie wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o sposoby na przyrządzenie karpia. Jeśli mamy świeżą rybkę, wystarczy tylko chwila cierpliwego przeglądania Internetu, a z pewnością znajdziemy masę bardzo ciekawych wariantów. Pamiętajmy też o tym, że wszystkie ryby są jednak nieco podobne do siebie, a więc z powodzeniem możemy przygotować na przykład karpia, według przepisu na amura. Eksperymenty w kuchni to naprawdę nic złego! Życzymy smacznego!