Szarlotka królewska

0
17

Szarlotka królewska, to jak sama nazwa wskazuje ciasto z klasą. Już dziś możesz dowiedzieć się jak je upiec. Sprawdź nasz przepis na szarlotkę królewską.

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg. kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • czekolada mleczna

Przepis na szarlotkę królewską

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do utworzenia jednolitego, gładkiego ciasto. Wyłożyć dno brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić aż będą miękkie. Dodać budyń, cukier, cynamon i wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto i upiec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, gdy będą tężeć dodać do śmietany i zmiksować. Wyłożyć na jabłka i wygładzić wierzch łyżką następnie na śmietanę zetrzeć czekoladę.