Szarlotka z budyniem to ciasto, które wzbudza pozytywne wspomnienia u każdego z nas. Dowiedz się jak ją przygotować!
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe słodzone
- 1 łyżka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
Przepis na szarlotkę z budyniem
Mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, margarynę, cukier i śmietanę zagnieść aż powstanie jednolita kulka ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną schować do lodówki, a drugą wyłożyć dno brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Jabłka obrać pokroić w kostkę i smażyć około 30 minut ciągle mieszając. Po uduszeniu wyłożyć na ciasto. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka i wyłożyć na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.