Szarlotka to ciasto znane i lubiane. Nie każy zna jednak na nie dobry przepis. Dziś chcemy zapoznać Cię ze sprawdzonym sposobem na szarlotkę!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1/2 śmietany
- proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
Przepis na szarlotkę
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć spód brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, następnie na ciasto nałożyć przesmażone wcześniej jabłka, a drugą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na jabłka. Piec około godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu szarlotka powinna wystygnąć. Wystudzone już ciasto można posypać cukrem pudrem.