Szarlotka

0
13

Szarlotka to ciasto znane i lubiane. Nie każy zna jednak na nie dobry przepis. Dziś chcemy zapoznać Cię ze sprawdzonym sposobem na szarlotkę!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 śmietany
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek

Przepis na szarlotkę

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć spód brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, następnie na ciasto nałożyć przesmażone wcześniej jabłka, a drugą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na jabłka. Piec około godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu szarlotka powinna wystygnąć. Wystudzone już ciasto można posypać cukrem pudrem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto Śmietankowiec
Następny artykułSzarlotka królewska