Chcesz upiec biszkopt w trzech kolorach? To nic trudnego, o ile oczywiście stosujesz się do tego przepisu na biszkopt!
Składniki na biszkopt:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 9 jaj
- 3 łyżeczki do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- 3 łyżki kakao
Jak upiec biszkopt w trzech kolorach?
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej i wszystko mieszamy. Dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej wsypujemy wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Każdy placek pieczemy osobno w brytfance wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na śmietanę:
- 1 litr śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną w ½ szklanki wody wystudzoną żelatynę i miksujemy.
Składniki na poncz:
- 10 łyżek kawy cappuccino waniliowej
- 2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Płatki migdałowe
Rozpuścić kawę i cukier w gorącej wodzie i wystudzić. Biszkopt makowy nasączamy i wykładamy na niego 1/3 śmietany, przykrywamy biszkoptem czekoladowym, nasączamy i też wykładamy 1/3 śmietany, następnie biszkopt kokosowy i reszta śmietany. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.