Chcesz zrobić cudownie smaczny biszkopt z jabłkami i śmietaną? Najproście będzie, gdy spojrzysz na nasz przepis i zaczniesz go wykorzystywać!
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na biszkopt z jabłkami i śmietaną
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę, wszystko miksujemy. Wlewamy ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką i pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 gorącej wody
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą, słodzimy i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Miękkie już jabłka zmiksować blenderem i dolać żelatynę. Wymieszać i wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aż stężeje.
Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dolać tężejącą galaretkę, zmiksować. Wylać śmietanę na masę jabłkową i wstawić do lodówki na 2 godziny.