Chcesz nauczyć się piec świetne ciasto lane z makiem? Jest to realne, wystarczy, że przetestujesz ten ciekawy przepis!
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 7 jajek
- 3 łyżeczki proszku dopieczenia
Przepis na ciasto lane z makiem
Mleko, margarynę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia cukru czasem mieszając. Po wystudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką brytfankę.
Masa makowa:
- 30 dag maku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- aromat migdałowy
- 3 jajka
Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu 30 minut. Odsączyć na sitku, przekręcić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak,olejek migdałowy i wymieszać, na końcu ubitą pianę z białek i również wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.