Wszyscy wiemy jak dobre i jak smaczne i zdrowe są porzeczki. Czas nauczyć się piec z nich ciasto porzeczkowe. Zatem do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę, wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką brytfanki i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki na masę porzeczkową:
- 1/2 litra śmietany 36%
- słoik dżemu porzeczkowego
- 2 galaretki porzeczkowe lub owoce leśne
- 4 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy. Dodajemy dżem i mieszamy z galaretką. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wlewamy do niej tężejącą już galaretkę. Miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Dodatkowo:
- 2 galaretki porzeczkowe lub owoce leśne
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, studzimy i już wystudzone wylewamy na masę porzeczkową. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Jeśli ciasto pieczemy w sezonie porzeczkowym można posypać wierzch masy świeżymi owocami i dopiero zalać galaretką.