Ciasto z bitą śmietaną i karmelem

0
359

Któż nie lubi karmelu, bitej śmietany i ciasta? Chyba nie ma takich 😉 Na pewno wszyscy ucieszycie się zatem z powodu tego, że dziś przedsatwić chcemy Wam informacje o tym w jaki sposób przygotować ciasto z bitą śmietaną i karmelem!

Ciasto:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 1 puszka masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto z bitą śmietaną i karmelem

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, następnie podzielić na dwie części, wyłożyć cienką warstwę spód brytfanki i upiec oba placki. Piec około 15-20 minut (należy uważać żeby nie spiec placków ponieważ będą twarde nawet po przełożeniu śmietaną).

Śmietana:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić ciągle mieszając. Zimną żelatynę wlewać do śmietany ciągle miksując mikserem. Gotową przełożyć placki.

Karmel:

Mleko w puszce zagęszczone słodzone gotować 2-3 godziny (puszka musi być cała zanurzona w wodzie). Ugotowany już karmel rozsmarowujemy na wierzchu placka. Możemy również posypać wiórkami kokosowymi.

W sklepach możemy kupić gotowy już karmel co skróci nam czas wykonania ciasta.