Któż nie lubi karmelu, bitej śmietany i ciasta? Chyba nie ma takich 😉 Na pewno wszyscy ucieszycie się zatem z powodu tego, że dziś przedsatwić chcemy Wam informacje o tym w jaki sposób przygotować ciasto z bitą śmietaną i karmelem!
Ciasto:
- 1/2 kilograma mąki
- 1 puszka masła roślinnego
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto z bitą śmietaną i karmelem
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, następnie podzielić na dwie części, wyłożyć cienką warstwę spód brytfanki i upiec oba placki. Piec około 15-20 minut (należy uważać żeby nie spiec placków ponieważ będą twarde nawet po przełożeniu śmietaną).
Śmietana:
- 1 litr śmietany 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić ciągle mieszając. Zimną żelatynę wlewać do śmietany ciągle miksując mikserem. Gotową przełożyć placki.
Karmel:
Mleko w puszce zagęszczone słodzone gotować 2-3 godziny (puszka musi być cała zanurzona w wodzie). Ugotowany już karmel rozsmarowujemy na wierzchu placka. Możemy również posypać wiórkami kokosowymi.
W sklepach możemy kupić gotowy już karmel co skróci nam czas wykonania ciasta.