Ciasto z jabłkami i budyniem

0
396

Ależ ono jest pyszne. Nawet sobie nie wyobrażasz. Wiedz jednak, że sam możesz je przygotować. Poznaj przepis na ciasto z jabłkami i budyniem. Mniam!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kilogram jabłek
  • 2 budynie waniliowe

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem

Budyń ugotować w ½ litra mleka i odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.

Na brytfankę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką wylać połowę ciasta, ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka, na nie wylać budyń, a na wierzch resztę ciasta.

Piec do 1 godziny w temperaturze 180 stopni.