Ależ ono jest pyszne. Nawet sobie nie wyobrażasz. Wiedz jednak, że sam możesz je przygotować. Poznaj przepis na ciasto z jabłkami i budyniem. Mniam!
Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kilogram jabłek
- 2 budynie waniliowe
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem
Budyń ugotować w ½ litra mleka i odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Na brytfankę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką wylać połowę ciasta, ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka, na nie wylać budyń, a na wierzch resztę ciasta.
Piec do 1 godziny w temperaturze 180 stopni.