Chesz pożytecznie spędzić czas? Zacznij myśleć o tym, aby upiec cytrynowca. To wyjątkowe ciasto, które na pewno polubisz!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy
Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Składniki na krem cytrynowy:
- 4 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 3 i 1/2 szklanki wody
- dodatkowo mleczna czekolada
Do 3 szklanek wody wycisnąć sok z cytryn, dodać cukier i zagotować. W osobnym naczyniu wymieszać 1/2 szklanki wody, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy. Wszystko wlać do wody cytrynowej i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać margarynę i miksować aż powstanie jednolity krem.
Krem śmietanowy:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dolać wystudzoną i rozpuszczoną żelatynę ciągle miksując.
Układamy w brytfance w kolejności: biszkopt, krem cytrynowy, śmietana, a wierzch posypujemy startą czekoladą.