Cytrynowiec

0
356

Chesz pożytecznie spędzić czas? Zacznij myśleć o tym, aby upiec cytrynowca. To wyjątkowe ciasto, które na pewno polubisz!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 4 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • dodatkowo mleczna czekolada

Do 3 szklanek wody wycisnąć sok z cytryn, dodać cukier i zagotować. W osobnym naczyniu wymieszać 1/2 szklanki wody, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy. Wszystko wlać do wody cytrynowej i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać margarynę i miksować aż powstanie jednolity krem.

Krem śmietanowy:

  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dolać wystudzoną i rozpuszczoną żelatynę ciągle miksując.

Układamy w brytfance w kolejności: biszkopt, krem cytrynowy, śmietana, a wierzch posypujemy startą czekoladą.