Jak szybko wykonać pizzę?

0
1272
Jak szybko wykonać pizzę?

Wbrew pozorom przygotowanie pizzy nie trwa długimi godzinami i spokojnie można ją wyczarować w przeciągu zaledwie kilkudziesięciu minut. Prostym trikiem przyspieszającym czas gotowania jest po prostu zastosowanie gotowego ciasta. Można je dostać w każdym supermarkecie na dziale z produktami chłodnymi. Być może nie będzie ono smakować aż tak dobrze jak zupełnie domowa pizza w Lublinie, ale na pewno jest to lepszy wybór od typowo mrożonego placka.

Schłodzone ciasto należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby złapało ono wyższą temperaturę. Następnie można rozciągnąć je na zwykłej blaszce do pieczenia lub wcześniej uformować z niego kształt koła – tak powinna bowiem wyglądać typowa pizza. Ciasto jest oczywiście nieprzyprawione, dlatego należy pokryć je jakimś sosem. Idealnym i klasycznym wyborem będzie ten pomidorowy. Jak go wykonać? Wystarczy połączyć kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego z wodą i przyprawić całość bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodając również małą łyżeczkę cukru, która przełamie słodki smak czerwonych warzyw. Następnie można już przejść do części najprzyjemniejszej, czyli wybierania ulubionych dodatków. Pierwszym z nich będzie ser. Najlepiej zetrzeć go na tarce o grubych oczkach i obficie posypać nim cały placek. Kolejno można umieścić na nim dosłownie wszystko to, co akurat ma się pod ręką – szynkę, salami, kiełbasę, pokrojone pieczarki, kukurydzę, paprykę, owoce morza, tuńczyka i świeże pomidory. Fani sera mogą raz jeszcze go użyć i przysypać nim pokrytą dodatkami pizzę. Warto też przygotować do niej sos czosnkowy na bazie jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Przygotowanie takiej pizzy z mrożonego ciasta trwa zaledwie kwadrans. Następnie wystarczy tylko umieścić ją w mocno nagrzanym piekarniku i piec przez około pół godziny. Po tym czasie jedzenie można już spokojnie skonsumować. Jest to świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy – za pizzą przepada w końcu każdy, zarówno młody jak i dorosły, dlatego goście będą się nią z przyjemnością zajadać.