Wybór odpowiedniej metody uzdatniania wody zależy od wielu czynników, między innymi od oczekiwanego efektu oraz rodzaju urządzenia, które jesteśmy w stanie zamontować w naszej kuchni.
Prześledźmy najważniejsze z nich.
Odwrócona osmoza
Jedną z najbardziej popularnych metod uzdatniania wody jest proces odwróconej osmozy. Ten membranowy proces pozwala oddzielić zanieczyszczenia, występujące w wodzie, oczyszczając ją.
W trakcie tej metody uzdatniania wody wykorzystywane jest zjawisko osmozy. Polega na transporcie rozpuszczalnika, czyli wody, przez membranę przepuszczalną dla rozpuszczalnika, a nieprzepuszczalną dla substancji rozpuszczonych, przede wszystkim soli. Przyłożenie po stronie roztworu bardziej stężonego wysokiego ciśnienia zewnętrznego powoduje przepływ wody w kierunku przeciwnym do naturalnego.
Filtry na węglu aktywnym
Kolejną efektywną i często wykorzystywaną metodą uzdatniania wody jest zastosowanie filtrów węglowych. Dzięki niej pozbędziemy się z wody chloru oraz jego związków, a także różnego rodzaju zanieczyszczeń organicznych. Woda nie będzie miała nieprzyjemnego zapachu oraz żółtego zabarwienia.
Sam węgiel aktywny to specjalny rodzaj węgla, produkowany z wybranych gatunków węgla kamiennego. Zapewnia on utrzymywanie stałej jakości uzdatniania wody.
Filtry na węgiel aktywny, a także wysokiej jakości urządzenia do uzdatniania wody i jej zmiękczania znajdziemy w internetowym sklepie Global Water. Warto się w nie zaopatrzyć, by móc cieszyć się zdrową, czystą wodą.
Zmiękczanie wody
Uzdatnić wodę możemy także poprzez jej zmiękczenie. Twarda woda bowiem, zawierająca dużą ilość jonów wapnia oraz magnezu, prowadzi do powstawania kamienia, stanowiącego zagrożenia dla działania urządzeń takich jak pralka czy zmywarka.
Wodę zmiękcza się za pomocą specjalnych zmiękczaczy wody, przed którymi powinien być zainstalowany filtr mechaniczny. Zabezpieczy on głowicę sterującą zmiękczacza i żywicę jonowymienną przed zanieczyszczeniami mechanicznymi. Dzięki temu urządzenie będzie pracowało lepiej i dłużej.