Każdy chce umieć upiec ciasto, które posmakuje wszystkim gościom. Wystarczy zapoznać się z naszym przepisem na kruche ciasto z karmelem i bitą śmietaną, a sprawa ta może stać się faktem!
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
Polewa toffi:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – gotować 2 i pół godziny
Krem:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
Przepis na kruche ciasto z karmelem i bitą śmietaną
Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna wlać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Puszkę mleka gotować 3 godziny a następnie zostawić do ostygnięcia. Na jeden z placków wykładamy śmietanę przykrywamy drugim plackiem który polewamy masą karmelową.