Znasz już prostszą wersję przepisu pozwalającą na przygotowanie przekładańca. Dziś przedstawiamy Ci tę nieco bardziej skomplikowaną, dzięki której na Twoim stole pojawi się przekładaniec ze śmietaną, delicjami i galaretką. Do dzieła!
Składniki:
- jajka
- mąka
- cukier
- proszek do pieczenia
- oliwa
- 4 galaretki pomarańczowe (2 do śmietany i 2 na wierzch ciasta)
- cukier puder
- 1/2 litra śmietany 36%
- duża paczka delicji pomarańczowych
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki do pieczenia
- 3 łyżki oliwy
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę. Gdy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanki. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić a następnie przekroić na dwa placki.
Śmietana:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej wody i zostawiamy do niecałkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy galaretka będzie już gotowa wlewamy ją do śmietany i miksujemy. Przekładamy ciasto śmietaną smarując również wierzch. Następnie układamy delicje pomarańczowe i zalewamy galaretką również o smaku pomarańczowym. Wstawiamy gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki.
To ciasto możemy zrobić z dowolnym kolorem i smakiem galaretek. Ja często robię wiśniowe i wtedy dodaję do śmietany wiśnie z kompotu wcześniej odsączone, jak również z brzoskwiniową galaretką i dodatkowo brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę. Smacznego.