Każdy zna to ciasto i każdy kiedyś o nim słyszał. Ba, nawet każdy je lubi. Niewiele jest jednak dobrych przepisów na Przekładańca. Przed Tobą jeden z tych lepszych.
Ciasto:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 margaryna
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- dżem porzeczkowy
Przepis na Przekładańca
Przygotowanie ciasta: białka ubić na sztywno z cukrem następnie dodać żółtka i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z kakaem i proszkiem i wymieszać. Pieczemy w temperaturze 150-170 stopni około 30 -40 minut.
Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić mąkę i jajko. Wlać i ugotować budyń . Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając wystudzony budyń. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
Biszkopt podzielić na 2 części, pierwszą część biszkoptu nasączyć, posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem wyłożyć połowę masy białej na masie układamy okrągłe biszkopty na biszkopty wykładamy masę kakaową następnie biszkopt, biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy i na sama górę drugą część masy białej, po wierzchu polać polewą.