Radom, powie ktoś, że to miasto. My jednak nie o tym chcemy pisać, ale o Radomiance. Ciekawym cieście, które smakuje rzeczywiście dobrze. Chcesz się przekonać? Upiecz ją!
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Przepis na Radomiankę
Margarynę, cukier, kakao podlać 6 łyżkami wody i rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Upiec w 180 stopniach.
Krem:
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany
- cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem. Następnie wciąż ucierając dodawać powoli śmietanę. Tak przygotowanym kremem przełożyć wystudzone ciasto.
Polewa:
- 2 łyżki wody
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Składniki rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować. Polać ciasto i zostawić do stężenia.