Rolada nie zawsze musi być mięsna. Czasem może być słodka i równie smaczna. Poznaj dobry przepis na roladę z dżemem!
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowym
- słoiczek dżemu morelowego
- polewa kakaowa
Przepis na roladę z dżemem
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i upiec na złoty kolor.
Jeszcze gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć. Gdy troszkę przestygnie rozwinąć, rozsmarować na nim równomiernie dżem i znowu zwinąć.
Zostawić do wystygnięcia, a na koniec polać polewą.