Sposobów na indyka, jest dzisiaj całe mnóstwo. Dziś, ciekawa wariacja – w odmianie z serem mozzarella i czerwoną papryką. Będą nam potrzebne następujące składniki.
Składniki potrzebne do przygotowania indyka
90 dag udźca z indyka, 125 g mozzarelli w kulce (1 opakowanie), ok 10 deko papryki czerwonej, jeden lub dwa ząbki czosnku, 10 dag cebuli.
Produkty sypkie:
ostra papryka w proszku, curry, rozmaryn, koperek, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka jałowca, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżka mąki pszennej.
Dodatkowo: 4 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie indyka
Kroimy udziec z indyka, wkładamy do zimnej wody i moczymy przez godzinę, do półtorej. Potem spłukujemy, a następnie osuszamy mięso. Rozbijamy lekko tłuczkiem, po czym kładziemy na desce i intensywnie oprószamy ostrą papryką w proszku, plus rozmarynem, curry i koperkiem. Do smaku, dodajemy również, klasycznie, sól i pieprz.
Obieramy czosnek i kroimy w kostkę. Ser mozzarella, wyjmujemy z zalewy i kroimy w paski, średniej grubości. Kolejnym krokiem, jest oczyszczenie papryki, którą musimy spłukać, pokroić w paski.
Na rozbitych płatach mięsa rozkładamy czosnek, mozzarellę oraz czerwoną paprykę. Zwijamy mięso w roladę, związujemy grubą nicią. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso równomiernie.
Do rondla, wlewamy ćwierć litra wody, dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela, jałowiec oraz czarny pieprz w ziarnach. Dorzucamy obraną z łuski cebulę. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, po czym wyjmujemy cebulę i roladę z rondla, przecinając delikatnie nici wiążące mięso. Do połowy szklanki zimnej wody, dodajemy śmietanę oraz wsypujemy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy 2 łyżki gorącego sosu. Całość wlewamy do rondla. Znów wszystko mieszamy, zagotowujemy i do smaku doprawiamy.
Roladę kroimy w plastry, podlewamy sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego.