Szarlotka królewska, to jak sama nazwa wskazuje ciasto z klasą. Już dziś możesz dowiedzieć się jak je upiec. Sprawdź nasz przepis na szarlotkę królewską.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 1 i 1/2 kg. kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- czekolada mleczna
Przepis na szarlotkę królewską
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do utworzenia jednolitego, gładkiego ciasto. Wyłożyć dno brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić aż będą miękkie. Dodać budyń, cukier, cynamon i wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto i upiec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, gdy będą tężeć dodać do śmietany i zmiksować. Wyłożyć na jabłka i wygładzić wierzch łyżką następnie na śmietanę zetrzeć czekoladę.