Piana z białek wyjątkowo dobrze smakuje zwłaszcza w połączeniu z szarlotką. Dowiedz się więc jak przygotować szarlotkę z pianą z białek!
Składniki:
- 2 łyżki śmietany
- 1 i 1/2 szklanki cukru (1/2 do jabłek, 1/2 do ciasta, 1/2 do piany)
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki
- 3 całe jajkakostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na szarlotkę z pianą z białek
Mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietanę zagnieść aż powstanie jednolita kulka ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną schować do lodówki, a drugą wyłożyć dno brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć nadmiar soku i osłodzić 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć jabłka na ciasto. Ubić pianę z białek z cukrem, a gdy będzie już gładka wyłożyć na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.