Jednym z najistotniejszych składników codziennej diety jest wapń. Minerał ten jest nie tylko podstawowym budulcem kości. Pełni on też ważną rolę w układzie mięśniowym, neurologicznym i krwionośnym. W ciągu dnia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 1000 mg wapnia. Dlatego w codziennej diecie warto pamiętać o popularnych potrawach bogatych w ten minerał.
Makowiec
W dzisiejszych czasach, kiedy dużo osób rezygnuje ze spożywania nabiału, mak jest coraz częściej wymieniany jako najlepsze źródło wapnia. W dwóch łyżkach tego produktu zawartych jest prawie 300 mg wapnia, czyli 1/3 część dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Należy tutaj pamiętać o makowcu, nie tylko w okresie świąt bożonarodzeniowych. Dwa kawałki ciasta doskonale uzupełnią dietę o wapń, jednak warto wypiekać ciasto samodzielnie. Cukier można wtedy zastąpić większą ilością bakalii, dzięki czemu w cieście zwiększy się podaż błonnika i witamin.
Chałwa
Ten smakowity deser na bazie oleju z orzechów lub nasion, znany jest w wielu krajach azjatyckich i europejskich. W tradycji kuchni bliskowschodniej podstawą chałwy jest sezam, będący bardzo dobrym źródłem wapnia. W dwóch łyżkach sezamu zawartych jest aż 250 mg wapnia, jednak dotyczy to tylko nasion w formie niełuskanej. Bowiem to właśnie w łuskach mieści się najwięcej tego minerału. Dlatego osoby lubiące chałwę powinny sięgać po produkt wykonany z niełuskanych ziaren sezamu. Jest to mniej powszechna forma, jednak ze względu na walory zdrowotne, coraz popularniejsza. Chałwę można wykonać też samodzielnie, przepis jest bardzo prosty.
Tahini
Wraz ze wzrostem popularności potraw z całego świata, w polskich sklepach pojawiły się nowe, ciekawe produkty. Jednym z powszechniejszych jest Tahiti, czyli masło sezamowe. Jest ono istotnym składnikiem wielu potraw bliskowschodnich, m.in. hummusu. Tahini zakupione w sklepie przeważnie pochodzi z ziaren łuskanego sezamu, o zmniejszonej zawartości wapnia. Poza tym jest dość kosztownym produktem. Dlatego warto wykonać masło samodzielnie, z ziaren sezamu niełuskanego. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy sprażyć ziarna na patelni, nie dopuszczając do przypalenia. Sprażony sezam umieszcza się w blenderze i mieli aż do otrzymania konsystencji gęstego płynu.
Warto pomyśleć również o suplementacji wapnia. Szczególnie dotyczy to osób rezygnujących z nabiału w swojej diecie. Najczęściej można spotkać produkty na bazie węglanu i cytrynianu wapnia, ale węglan zawiera więcej wapnia niż pozostałe. Kupując preparat należy zwrócić uwagę, czy jest on dodatkowo wzbogacony o witaminę D. Jest ona bardzo przydatna do prawidłowej absorpcji wapnia. Pomaga również kontrolować poziom tego minerału we krwi. Czytaj więcej u suplementacji wapnia na stronie www.vitrumcalcium.pl.