Chcesz upiec smaczne ciasto? Sprawdź nasz przepis na pieguska ze śmietaną i wiśniami!
Składniki na ciasto I:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 margaryna
- 2 łyżki śmietany
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i gdy będzie gotowe schować do lodówki.
Składniki na ciasto II:
- 4 jajka
- szklanka śmietana
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, śmietanę, kakao, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta zetrzeć na tarce ciasto I i delikatnie wymieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Śmietana:
- 1 litr śmietany 36%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- wiśnie z kompotu
- duża paczka wiśniowych delicji
- 2 galaretki wiśniowe
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dolać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i zmiksować mikserem. Wsypać wiśnie i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki, wyłożyć ¾ śmietany i przykryć drugim plackiem. Posmarować wierzch resztą śmietany, ułożyć delicje i zaleć tężejącą już galaretką. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.